Podstrona: Złoty Żuraw 2021 jest już na Wydziale! / Wydział Zarządzania

Złoty Żuraw 2021 jest już na Wydziale!

30-04-2021
, red.  Piotr Cyrek / fot. Arkadiusz Surowiec

Jak już wcześniej informowaliśmy, wśród zwycięzców konkursu Złoty Żuraw 2021 zorganizowanego przez redakcję „Nowin” znalazł się budynek dydaktyczny Wydziału Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej.

Statuetkę Złotego Żurawia odebrała dziekan Wydziału Zarządzania dr hab. Beata Zatwarnicka-Madura, prof. PRz. Tym samym Złoty Żuraw pozostanie już z nami na Wydziale, sygnalizując, że obiekt WZ jest nowoczesny i w pełni spełnia wymogi przewidziane dla budynków dydaktycznych.

Zasadniczym celem konkursu Złoty Żuraw 2021 było zaprezentowanie i docenienie najciekawszych spośród nowoczesnych inwestycji w woj. podkarpackim. Efektowne koncepcje architektoniczne, innowacyjne rozwiązania, energooszczędność i walory użytkowe to zalety wielu budynków przemysłowych, usługowych, użyteczności publicznej, jakie powstały w ostatnich latach na Podkarpaciu. Do konkursu zgłoszono 17 inwestycji i projektów.

Wcześniej – przed podjęciem ostatecznej decyzji Kapituły konkursowej – na łamach „Nowin” i na portalu nowiny24 prezentowane były najlepsze inwestycje i projekty architektoniczne, które oddano na Podkarpaciu do użytku w ciągu ostatnich 5 lat.

Budynek dydaktyczny Wydziału Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej zwyciężył w kategorii „Inwestycje użyteczności publicznej, przemysłowe oraz mieszkaniowe”. Cieszymy się, że nasz nowoczesny budynek, z którego korzystają studenci i administracja zyskał uznanie w oczach konkursowej Kapituły. Szklany gmach widoczny już z daleka kryje w swoich wnętrzach m.in. ledowe, energooszczędne oświetlenie sal i pokoi, sterowane elektronicznie rolety, unikalną okrągłą windę oraz sale ćwiczeniowe, salę seminaryjno-konferencyjną, pomieszczenia dziekanatów itp. Budynek o powierzchni 1,2 tys. m. kw. jest w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Koszt budowy wyniósł 10,4 mln złotych, z czego 7,9 mln złotych to dotacja ówczesnego Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Nowoczesny budynek Wydziału usytuowany został obok tzw. starego budynku „S” i został z nim połączony gustowną w pełni przeszkloną przewiązką, co znacznie ułatwia komunikację studentów pomiędzy salami. Inicjatywa budowy nowego budynku wyszła ze strony ówczesnego dziekana WZ - prof. dr. hab. Grzegorza Ostasza.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję