Dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz, prof. PRz, dr Piotr Antos oraz dr inż. Łukasz Kulig (tworzący zespół badawczy z Zakładu Informatyki w Zarządzaniu Wydziału Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej im. Ignacego Łukasiewicza) opracowali projekt nowoczesnego urządzenia wykorzystującego ozonowanie do dekontaminacji towarów w łańcuchu dostaw. Urządzenie to – co bardzo ważne zwłaszcza w dzisiejszych czasach – może znacznie zmniejszyć ryzyko zakażenia patogenami chorobotwórczymi, w tym koronawirusami. Ponadto, ozonowanie, dzięki inaktywacji mikroorganizmów, jest skuteczną metodą przedłużania trwałości przechowalniczej produktów spożywczych. Istotne jest również to, że skuteczność metody uzależniona jest od dawki ozonu, na którą składają się czas ekspozycji oraz stężenie ozonu. Zgodnie z przyjętymi założeniami urządzenia ozonujące mogą znaleźć zastosowanie chociażby w sklepach samoobsługowych do dekontaminacji zakupionych towarów, jak również wózków lub koszy zakupowych, co poprawia ich standard sanitarny i zwiększa bezpieczeństwo kolejnych klientów. System może być również stosowany do dezynfekcji przesyłek pocztowych, dokumentów, książek.
Obsługa urządzenia – co także jest istotne – jest bezdotykowa. Aktualnie zespół naukowo-badawczy prowadzi prace polegające np. na konfiguracji i określeniu optymalnych parametrów pracy sytemu oraz poszukuje partnerów z sektora gospodarczego.