Strona: Brązowy medal dla dr. hab. inż. Krzysztofa Tereszkiewicza, prof. PRz / Wydział Zarządzania

Brązowy medal dla zespołu dr. hab. inż. Krzysztofa Tereszkiewicza, prof. PRz

2022-05-30
, red.  Anna Worosz, Iwona Oleniuch, fot. Beata Motyka
Od lewej: dr inż. H. Wachta, prof. PRz K. Tereszkiewicz, S. Kruczek, dr inż. Ł. Kulig, fot. B. Motyka

W dniu 23 maja 2022 r., w siedzibie Podkarpackiego Centrum Innowacji, naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej odebrali medale i nagrody nadane podczas Targów Wynalazków i Innowacji INTARG w Katowicach. Przyznano też wyróżnienia ministra edukacji i nauki oraz tytuł Lidera Innowacji.

Medal dla pracowników WZ

Brązowym medalem został nagrodzony projekt badawczy zatytułowany „Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie", który został zrealizowany przez zespół naukowy w składzie dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz, prof. PRz, dr inż. Łukasz Kulig z Zakładu Informatyki w Zarządzaniu na Wydziale Zarządzania PRz oraz dr inż. Henryk Wachta z Katedry Energoelektroniki i Elektroenergetyki na Wydziale Elektrotechniki i Informatyki PRz. Medal odebrał dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz, prof. PRz. 

Nagrodzony projekt

Projekt, o którym szczegółowo informowaliśmy w aktualności z dnia 22.04.2022 r., został dofinansowany przez Podkarpackie Centrum Innowacji w ramach II naboru do programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych. Rozwiązanie uzyskało ochronę patentową na wynalazek o nazwie „Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym”. Zespół naukowców podjął już prace wdrożeniowe we współpracy z krajowym liderem w produkcji przemysłowych urządzeń optycznych.

Pozostałe informacje

Z opisami pozostałych nagrodzonych projektów można się zapoznać w aktualności z dnia 25.05.2022 r. na stronie głównej Politechniki Rzeszowskiej.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję