Strona: Sukces naukowy zespołu prof. Krzysztofa Tereszkiewicza / Wydział Zarządzania

Sukces naukowy zespołu prof. Krzysztofa Tereszkiewicza

2022-04-22
, red.  Krzysztof Tereszkiewicz, fot. Arkadiusz Surowiec
Członkowie zespołu badawczego - od lewej dr inż. Łukasz Kulig, prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz i dr inż. Henryk Wachta - fot. A. Surowiec

Miło nam poinformować, że zespół naukowy w składzie dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz, prof. PRz, dr inż. Łukasz Kulig z Zakładu Informatyki w Zarządzaniu Wydziału Zarządzania (WZ) oraz dr inż. Henryk Wachta z Katedry Energoelektroniki i Elektroenergetyki (KEE) Wydziału Elektrotechniki i Informatyki (WEII) odniósł znaczący sukces naukowy.

Projekt badawczy

Zespół zrealizował wysoko oceniony projekt badawczy zatytułowany „Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie”, finansowany ze środków PCI. Wymiernym efektem projektu jest publikacja naukowa Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat (pdf do pobrania), wydana w czasopiśmie Measurement (200 pkt w wykazie wydawnictw punktowanych MEiN). Unikatowe, opracowane przez naukowców z Politechniki Rzeszowskiej, rozwiązanie, uzyskało już ochronę patentową na wynalazek o nazwie „Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym”.

Obraz rzeczywisty i obraz w pseudokolorach mięśnia najdłuższego grzbietu - zdjęcie dostarczone przez naukowców z zespołu

Potencjał rynkowy

Projekt spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony sektora gospodarczego i zaowocował podjęciem prac wdrożeniowych we współpracy z krajowym liderem w produkcji przemysłowych urządzeń optycznych. Współpraca ta może – oprócz naukowego – przynieść także w nieodległym czasie sukces rynkowy urządzenia.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję