Strona: Szkolenie dla redaktorów czasopism z zasad indeksowania w bazie SCOPUS / Wydział Zarządzania

Szkolenie dla redaktorów czasopism z zasad indeksowania w bazie SCOPUS

2019-11-21

Władze Wydziału Zarządzania PRz zapraszają na szkolenie w dniu 27 listopada 2019 r., które odbywać się będzie w godzinach 11.00–12.45 w sali S-130 (dawna sala Rady Wydziału – nowa część budynku S) z zasad indeksowania czasopism naukowych w bazie Scopus. Szkolenie zostanie przeprowadzone przez dr inż. Katarzynę Gaca-Zając (Customer Consultant for Central and Eastern Europe, ELSEVIER).

W szczególności zapraszamy redaktorów czasopism naukowych. Podczas szkolenia omówione zostaną następujące aspekty: proces i kryteria oceny czasopism, zakres bazy Scopus, kryteria wyboru czasopism naukowych, omówienie procesu oceny czasopism, utrzymanie jakości czasopism, wsparcie dla lokalnych czasopism naukowych.

Scopus jest największą bazą bibliograficzną, obejmującą recenzowaną literaturę naukową publikowaną przez ponad 5000 międzynarodowych wydawców. Celem tego seminarium jest przedstawienie oraz szczegółowe omówienie zarówno kryteriów, jak i samego procesu oceny, który jest realizowany przez niezależną radę Content Selection and Advisory Board. Redaktorzy oraz przedstawiciele czasopism dowiedzą się podczas tego spotkania również jakie są najczęściej występujące przeszkody oraz braki w czasopismach, które skutkują ich odrzuceniem w ocenie formalnej, a także jak można im zapobiec. Ponadto przedstawiona będzie usługa nieodpłatnej oceny wstępnej czasopism, które mają w planach staranie się o dodanie do bazy Scopus.  

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych. Zgłoszenia chętnych do udziału w spotkaniu przyjmuje prodziekan WZ ds. rozwoju i kontaktów z gospodarką dr Mariusz Ruszel: mruszel@prz.edu.pl 

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję