Strona: Wydział Zarządzania z kategorią naukową B / Wydział Zarządzania

Wydział Zarządzania z kategorią naukową B

2017-10-18
, red.  Piotr Cyrek

Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych (KEJN), działając na podstawie art. 41 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki przeprowadził kompleksową ocenę jakości działalności naukowej lub badawczo-rozwojowej jednostek naukowych. Ocena prowadzona była zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 grudnia 2016 r. w sprawie przyznawania kategorii naukowej jednostkom naukowym i uczelniom, w których zgodnie z ich statutami nie wyodrębniono podstawowych jednostek organizacyjnych.

Ocenę przeprowadzono na podstawie szczegółowych informacji o efektach działalności naukowej i badawczo-rozwojowej, jakie jednostki naukowe nadesłały w złożonych ankietach Jednostki naukowe były oceniane w grupach wspólnej oceny (GWO) ustalonych przez KEJN

W ramach przeprowadzonej oceny Zespoły Ewaluacji przyznały jednostkom naukowym odrębne oceny punktowe za osiągnięcia w ramach każdego z czterech kryteriów określonych w § 8 rozporządzenia. Pod uwagę brano:

  • osiągnięcia naukowe i twórcze;
  • potencjał naukowy;
  • praktyczne efekty działalności naukowej i artystycznej;
  • pozostałe efekty działalności naukowej i artystycznej.

Oceny uzyskane przez poszczególne jednostki naukowe według powyższych kryteriów zostały porównane z wartościami ocen referencyjnych dla kategorii A i dla kategorii B, ustalonych przez KEJN i zatwierdzonych przez ministra. Wyniki porównania stanowiły podstawę do zaliczenia jednostki naukowej do kategorii naukowej A, B lub C.

W wyniku przeprowadzonej przez Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych (KEJN) oceny parametrycznej za lata 2013–2016 Wydział Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej otrzymał ocenę parametryczną sytuującą go w kategorii B.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję